... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το εκκλησάκι της Αγίας Πατρικίας που πανηγυρίζει σήμερα! 

 

 
   
     Σε μια πολύ γραφική γωνιά των Κυθήρων, που άλλοτε λεγόταν Μοσονήσι, κοντά στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο της αγίας Πατρικίας. Είναι απέναντι από την Πελοπόννησο, προστατευμένο από τους δυτικούς και νότιους ανέμους και φαίνεται ότι σ’αυτό το μικρό όρμο κατέφυγαν πρόσφυγες από την απέναντι στεριά και εγκατασταθήκανε στην περιοχή πριν από 1000 χρόνια, σύμφωνα με ένα ανώνυμο χρονικό που βρέθηκε στη Βενετία. Δίπλα στη θάλασσα είναι χτισμένο το εκκλησάκι της αγίας Μαρίας της Πατρικίας, το οποίο πανηγυρίζει στις 9 Αυγούστου. Τα εκκλησάκι αυτό που μαρτυρείται το 1697, μοναδικό στα Κύθηρα, ήταν μετόχι της Παναγίας Δέσποινας του Καραβά και μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από τον εφημέριο του Καραβά. 
   Ο μικρός Ναός ανακαινίσθηκε και διευρύνθηκε κατά το 1930 από την οικογένεια του εφημερίου του αγίου Χαραλάμπους Καραβά Ευαγγέλου Κρίθαρη. Στη είσοδο του Ναού εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα: "Ο ΝΑΟΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΓΛΥΚΙΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΕΡ. ΚΡΙΘΑΡΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΗΣ 1930". Ο Ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με κεραμίδια. 
    Η αγία Μαρία η Πατρικία μαρτύρησε στην Κων/πολη την εποχή του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος Ισαύρου. Κάποιος αξιωματικός του πήγε στη Χαλκή Πύλη που ήταν τα προπύλαια των ανακτόρων και με ένα τσεκούρι άρχισε να καταστρέφει την εικόνα του Χριστού. Δέκα Χριστιανοί μπροστά σ' αυτό το έγκλημα, έριξαν τον ασεβή αξιωματικό από τη σκάλα, πάνω στην οποία ήταν, με αποτέλεσμα αυτός να σκοτωθεί. Τότε ο βασιλιάς έστειλε τη φρουρά του και αφού τους βασάνισε σκληρά, (τους φυλάκισε και καθημερινώς τους εράβδιζε 500 φορές τον καθένα) τους αποκεφάλισε. Μεταξύ αυτών των 10 μαρτύρων ήταν και η  αγία Μαρία η Πατρικία.
   
   Την ακολουθία της αγίας ερανίστηκε από άλλες ακολουθίες ο δάσκαλος του Καραβά Δημήτριος Διακόπουλος. 
   
Πηγή: Ελένη Χάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: