... τo κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων που δε μαραίνεται ποτέ.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ο πλούσιος και ο Λάζαρος

Σχετική εικόνα

     Στη σημερινή παραβολή έχουμε δύο αντίθετους ήρωες. Τον φτωχό Λάζαρο, ο οποίος υπομονετικά έζησε μέσα στη φτώχεια και τις κακουχίες χωρίς να τα βάλει με τον Θεό και χωρίς να φθονήσει τον πλούσιο. Από την άλλη έχουμε τον πλούσιο ο οποίος δεν ασχολείται παρά με τον εαυτό του. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν και τα αγαθά του. Και δεν βοηθά στο ελάχιστο τον φτωχό Λάζαρο.
     Είναι τέτοιος ο εγωισμός του πλουσίου που, αφού πέθανε  και βρέθηκε στον άδη, ζητά από τον Αβραάμ να στείλει τον νεκρό Λάζαρο στο σπίτι του να προειδοποιήσει τα αδέρφια του που ζουν με τον ίδιο τρόπο όπως έζησε κι αυτός, κοιτώντας μόνο τα πλούτη και τον εαυτό τους.

   Είναι δε τέτοιος ο εγωισμός τους που δεν τους φτάνουν οι διδασκαλίες και οι γραφές των προφητών αλλά θέλουν να αναστηθεί νεκρός για να πιστέψουν. Θέλουν ο Θεός να κάνει κάτι εξαιρετικό ειδικά γι' αυτούς αλλιώς δεν θέλουν να πιστέψουν σε Αυτόν.
   Τέτοιους ανθρώπους συναντάμε παντού, πολλές φορές κι εμείς γινόμαστε έτσι. Να θυμόμαστε όμως ότι κανένα θαύμα, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το θάνατο Του, μόνου  αναμάρτητου Χριστού, πάνω στο σταυρό, και την Ανάστασή Του.Αν δεν πιστεύουμε ότι ο Υιός του Θεού θυσιάστηκε για εμάς, τότε ούτε αν δούμε νεκρούς να μας επισκέπτονται δεν θα πειστούμε  για τίποτα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: